Întrebarea e bună și actuală. Din ce în ce mai mulți antreprenori își pun întrebarea „Cum deschizi un magazin online?”. Stilul de viață în societatea noastră ne-a făcut să ajungem aici. Căutăm online, rezervăm online, cumpărăm online. E firesc, comod și comun.
Vrei să deschizi un magazin online? Hai să vedem împreună cum!
1) Cadrul juridic
Înainte de toate, cadrul juridic. Ai nevoie de acte. Fie că lucrezi ca S.R.L., P.F.A., I.I, sau alte forme, pentru a putea desfășura o activitate comercială în mediul online ai nevoie de codul caen 4791 — Comerțul cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet. Nu îl ai? O vizită la Registrul Comerțului te va ajuta în acest sens. Procedura de adăugare a unui cod caen este simplă.
Odată ce ai cadrul juridic legal, te poți ocupa de restul lucrurilor. Care sunt ele? Mai ai nevoie de: un plan de afaceri, aspectele „tehnice” (numele de domeniu, găzduirea web, site-ul) și promovarea.
2) Planul de afaceri
Planul de afaceri îl poți desigur face și înaintea cadrului juridic, însa când ajungi la etapa de realizare a magazinului este bine deja să îl ai, și dacă nu îl ai, este momentul să îl faci. E important să știi ce vinzi, cui vinzi, cum vinzi.
3) Numele de domeniu, găzduirea web, site-ul
Ce este numele de domeniu?
Numele de domeniu este combinația de litere pe care utilizatorul o scrie în browser pentru a-ți accesa site-ul. (De ex: magazinulmeu.ro) Pentru simplificarea comunicării, vom numi .ro, .com, .info, .net, extensii.
Extensia .com se folosește foarte mult la nivel internațional. Extensia .ro este pentru site-urile din România, .org pentru organizații, .info, .net sunt alte opțiuni. Când alegi numele de domeniu, este important ca acesta să fie reprezentativ pentru afacerea ta și să fie memorabil. E foarte important ca vizitatorii să îl poată memora!
Simplificat, numele de domeniu este adresa primei pagini a site-ului tău. (Tehnic înseamnă desigur mai mult.)
Ce este găzduirea web?
Găzduirea web, o putem vedea ca spațiul site-ului tău, locul în care fișierele site-ului tău sunt găzduite, pentru ca ulterior să poată fi accesate (vizitate) de către utilizatori.
De unde iei numele de domeniu și găzduirea web? Numele de domeniu și găzduirea web se pot închiria de la o firmă de hosting, de obicei pe o perioadă între 1 și 5 ani. Prețurile diferă desigur în funcție de firma de hosting de la care cumperi și de pachet. Înainte de a le închiria este bine să te consulți cu web designer-ul sau web developer-ul care îți va realiza site-ul.
Realizarea site-ului web
Realizarea site-ului web poate părea un pic mai complexă, în sensul ca sunt mai multe de gândit. E important să ai în vedere următoarele două mari întrebări:
1) Cărui tip de clienți te adresezi?
2) Ce fel de produse vei vinde?
sau…
1) Ce fel de produse vei vinde?
2) Cărui tip de clienți te adresezi?
Ia-le în ordinea în care vrei și e potrivit pentru afacerea ta…
Răspunsurile la aceste întrebări majore vor influența realizarea ulterioară a magazinului: aspect, categorii de produse, textele din site, prezentarea afacerii și a produselor într-un mod optim clienților tăi. Sunt multe de gândit și e util să le gândești bine de la început! În acest sens, e important să colaborezi cu un web designer/ web developer cu care poți comunica eficient.
Experiența sa îți poate fi desigur de folos pentru realizarea magazinului tău, dar și creativitatea și măsura în care îți poate înțelege afacerea și specificul clienților tăi.
Dincolo de aspect, ton of voice, și ușurința navigării în site, mai sunt câteva aspecte cât se poate de pragmatice la care este important să te gândești:
• Care vor fi categoriile de produse?
• Cum vor putea achita clienții? (Vor putea achita cu cardul online sau și ramburs?)
• Care sunt costurile livrării? (Atunci când vinzi produse fizice e important să semnezi un contract cu o firma de curierat care îți va comunica costurile transportului. În funcție de aceste informații poți stabili care este prețul transportului pentru produsele din magazinul tău online. De asemenea, vei oferi transport gratuit la comenzile peste o anumită sumă? Dacă da, la ce sumă?)
• În cât timp poți expedia produsele? E important să oferi această informație clienților tăi înainte de a comanda. (Informația se va regăsi în paginile Livrare și Plată, precum și în Termeni și Condiții.)
• Vei avea reduceri, oferte speciale sau cupoane de reducere pentru clienții fideli?
De la persoana sau firma cu care colaborezi pentru realizarea site-ului, poți primi recomandări pentru cele de mai sus. Realizarea magazinului online, precum și prețul diferă desigur în funcție de web designer-ul/ web developer-ul sau firma de web design cu care colaborezi.
4) Promovarea
Cât de importantă este promovarea pentru un magazin online? Ca să îți răspund pe scurt la această întrebare, ți-aș putea spune așa: dacă nu promovezi, nu vinzi. Da, știu, sună urât, dar crede-mă pe cuvânt, promovarea face diferența între un magazin online care vinde și unul care nu. Pentru promovare poți colabora cu un specialist în online marketing. Îți poate face o campanie de promovare special pentru magazinul tău, adaptată atât produselor, cât și publicului căruia te adresezi. Îți poate face o analiză și îți poate propune o strategie eficientă. Dacă nu iți permiți pentru început costurile de promovare, îți poți promova tu magazinul și produsele. Creșterea vânzărilor poate fi mai lentă, însă promovarea este extrem de importantă, nu o neglija!
Cum deschizi un magazin online?
Realizarea unui magazin online este un proces ce include mai multe etape.
Recapitulăm:
• E necesar sa ai cadrul legal.
• Din punct de vedere strategic, ai nevoie de un plan de afaceri.
• Din punct de vedere tehnic, ai nevoie de nume de domeniu, găzduire web, site web pentru magazinul online.
• După realizarea magazinului online, pentru a vinde, vei avea nevoie de promovare.
De reținut:
Ai nevoie sa semnezi un contract de prestări servicii cu:
– un web designer/ web developer sau o firma de web design,
– o firmă de curierat,
– un procesator de plăți pentru plata online.
Cum deschizi un magazin online? Cu răbdare și cu un pic de planificare!
Aceste etape, luate organizat și realizate corespunzător, te vor duce în punctul în care te poți bucura de magazinul tău!
De ce să te bucuri? Pentru că… magazinul tău va fi deschis non-stop! Da, da, și în week-end, și în timpul sărbătorilor legale, tot timpul anului. Nu ai nevoie de un vânzător, dacă timpul îți permite, te poți ocupa singur(ă) de administrarea lui. Îți permite să îți desfășori activitatea pe care o iubești, și să îți vinzi produsele către clienți!
Poate mai ai o întrebare… Cât durează realizarea unui magazin online? Termenul de realizare pe care îl ofer eu, este de o lună din momentul semnării contractului. Dacă clientul întârzie transmiterea materialelor, acest termen se poate prelungi.
Îți pot realiza magazinul online cu ușurință!
Fac ca întregul proces de realizare a magazinului tău să fie pentru tine plăcut și simplu, iar magazinul va fi exact cum ai nevoie! Contactează-mă pentru a îmi spune ce fel de magazin îți dorești!
✧ Image by Alexandra_Koch from Pixabay ✧

Cu o experiență de 15 ani în proiecte de grafică și web design, te pot ajuta cu tot ce ai nevoie în acest domeniu.
Apreciez colaborările bazate pe comunicare, viziune clară și creativitate!
Aștept cu drag să îmi povestești despre proiectul tău și să îl realizăm împreună!